Nationale Monitor Duurzame Gemeenten 2018

01-11-2018 3738 keer bekeken 2 reacties

Rozendaal is de meest duurzame gemeente van Nederland blijkt uit de ‘Nationale monitor duurzame gemeenten 2018’. De top drie wordt aangevuld met de gemeenten Haren en Bunnik. De hekkensluiters zijn Pekela, Rotterdam, Emmen en Delfzijl.

Duurzaamheid zit in de lift, bijna alle Nederlandse gemeenten laten vooruitgang zien. De gemeenten Gennep en Tubbergen hebben hun totale duurzaamheidscore het meest weten te verbeteren ten opzicht van vorig jaar. De duurzaamheidscore, die met behulp van 126 indicatoren wordt berekend, geeft aan in hoeverre gemeente er in slagen een reeks van duurzaamheidsdoelstellingen op ieder van de 3 P’s te realiseren (People, Planet en Profit).

Zoals gezegd laten nagenoeg alle gemeenten een groei zien in duurzame ontwikkeling, maar dit betekent niet dat alle regio’s zich in dezelfde fase van ontwikkeling bevinden. De koplopers bevinden zich voornamelijk in het midden van ons land (Utrecht, Overijssel en het noorden van Gelderland). Zeeuws-Vlaanderen, Oost-Groningen en de regio Rotterdam daarentegen lopen achter qua ontwikkeling. Vooral in Groningen zijn de verschillen groot. Bij het thema People valt op dat de stijging redelijk gelijkmatig verdeeld is over de Nederlandse gemeenten. Dit is in tegenstelling met de ontwikkeling van het thema Profit, waar de verschillen juist groter worden.

Hieronder vind u een interactieve weergave met alle score voor de 380 Nederlandse gemeenten.

De publicatie kan hier worden gedownload.

Op www.duurzamesteden.nl kunt u interactief en op deelonderwerpen een beeld vormen van de eigen prestaties en vergelijken met die van andere gemeenten. Daarmee kunnen de eigen prestaties nog beter in perspectief geplaatst worden.

2  reacties

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
M.J. Lambregts 16-11-18 om 10:21

Geachte heer Davegos,

Ik 'ken' uw instelling pas sinds kort...
Nijmegen mag voor 2018 het predicaat 'European Green Capital' voeren. (https://greencapital2018.nl)
Waar staat Nijmegen in uw lijst?
Met dank en vriendelijke groet,

Mark J. Lambregts
mark@gcnl.nl
direkteur
Green Cross Nederland
www.gcnl.nl
040-7878787 (kantoor)
Ridderstraat 23, 6511 TM Nijmegen

Michael Gorbatsjov, de oprichter van Green Cross International; https://www.youtube.com/watch?v=HYdgHvIBb-k
https://earthcharter.nl

Dianne Schellekens 15-10-18 om 12:46

ik hoor graag waar Vught is beland dianne.schellekens@gmail.com